Kinesiologie is een therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar de balans in het lichaam is verstoord en hoe de balans kan worden hersteld.

In Japan en later in Korea werd uitgevonden, dat door gebruik te maken van elastische tape bij Kinesiologie, een sneller herstel van de balans werd bereikt.

Hoe werkt kinesiotape?

Bij het aanbrengen van kinesiotape worden de spieren en gewrichten in (uit)gerekte positie gebracht en vervolgens wordt de tape op de huid geplakt. Zo blijft volledige bewegingsuitslag mogelijk. Wanneer het lichaamsdeel terug gaat in een ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Waar de tape is geplakt zie je golfjes ontstaan. Deze worden convolutions genoemd.

Door de convolutions ontstaat ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen.

In de bovenste laag van de huid ( de superfasciale fascia) bevinden zich 85% van de pijnsensoren. Door de tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. De pijn verdwijnt en daardoor kan de patiënt weer beter bewegen en kan gebruik worden gemaakt van de oorspronkelijke spierfunctie. Dit resultaat is direct merkbaar binnen een behandeling van de therapeut.

 

Enkele toepassingen:

  • Spierblessures, – scheurtjes
  • Kneuzingen
  • Gebroken ribben
  • Forse blauwe plekken
  • Instabiliteit van gewrichten
  • Littekenweefsel
  • Oedeem
  • Hooikoorts

Kinesiotape kan worden gebruikt bij diverse blessures en klachten. Het versnelt het zelfgenezende vermogen van het lichaam, biedt ondersteuning, stabiliteit en geeft geen bewegingsbeperking. De tapebehandeling is onderdeel van een totaalbehandeling van een zorgprofessional. De kinesiotape kan worden ingezet gedurende het gehele genezingsproces.

tape

Kinesiotape

Kinesiotape in Nederland

In 1998 heeft FysioTape B.V. als een van de eerste bedrijven in Europa deze kinesiotape methode geïntroduceerd op de paramedische markt.

Met een eigen team van docenten zijn de cursussen verder ontwikkeld en zijn bekend onder het Medical Taping Concept.

Medical Taping heeft zich in de afgelopen jaren bewezen binnen de fysiotherapie praktijk in Nederland. Uit onderzoek in 2014 is gebleken dat in Nederland 71% procent van de praktijken Medical Taping aanbiedt. Dat is na Algemene Fysiotherapie de meest aangeboden therapievorm onder de praktijken.