Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/www/fysiohelmond.nl/www/wp-content/themes/yoo_sphere_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 61 Deprecated: De aangeroepen constructie methode voor de klasse WP_Widget in Warp_Breadcrumbs is sinds versie 4.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan __construct(). in /data/www/fysiohelmond.nl/www/wp-includes/functions.php on line 5476 Deprecated: De aangeroepen constructie methode voor de klasse WP_Widget in Warp_Sidebar is sinds versie 4.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan __construct(). in /data/www/fysiohelmond.nl/www/wp-includes/functions.php on line 5476 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/fysiohelmond.nl/www/wp-content/themes/yoo_sphere_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 147 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/fysiohelmond.nl/www/wp-content/themes/yoo_sphere_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 150 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/fysiohelmond.nl/www/wp-content/themes/yoo_sphere_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 311 fysiohelmond.nl Edgar Raimond Psychosomatische fysiotherapie - fysiohelmond.nl Edgar Raimond

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting in relatie tot de omgeving.

Veel klachten zijn onbegrepen of medisch niet te verklaren. Maar de patiënt heeft wel last of hij blijft klachten houden. De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de psychische overbelasting is in eerste instantie vaak niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden regelmatig eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen. Dit kan een gevoel van onbegrip opleveren.

De psychosomatisch werkende fysiotherapeut begeleidt het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid bij lichamelijke klachten zoals o.a. pijn en vermoeidheid. De herstelbelemmerende factoren worden opgespoord. Dit kan zijn door spanning, stress, verdriet en/of overbelasting.

De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het herkennen en beïnvloeden van de complexe relatie tussen fysieke problemen en psyche. Psychosociale problemen kunnen hierbij een rol spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan een burn-out.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net   Het doel van de therapie is:
  • Inzicht krijgen in de oorzaak van de klacht en in de factoren die mogelijk de klachten in stand houden.
  • Aanleren van ontspanning en bewust worden van een goede ademhaling.
  • Het opvoeren van de belastbaarheid door gerichte langzaam toenemende fysieke belasting.
  • Het verfijnen van het gezonde lichaamsgevoel en lichaamsbewustwording.
  • Het aanvoelen en leren respecteren van grenzen, zowel lichamelijk als psychisch.
  • Beeldvorming met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
  • Het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten.
  • Bevorderen van het vertrouwen in het lichamelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed worden.
  • De behandeling kan zowel preventief als curatief gericht zijn.
Edgar Raimond is afgestudeerd in de verbijzondering psychosomatische fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht.

QDNA